Cat si cum cheltuiesc romanii pentru noul an scolar?

2012. September 11.

Anul acesta romanii au bugetele mult diminuate pentru cheltuielile cu rechizite si alte obiecte necesare noului an scolar. Un studiu efectuat de Compari.ro a scos la iveala faptul ca daca in 2011 romanii planuiau sa cheltuiasca in medie 376 RON pe rechizite, anul acesta suma a scazut la 325 RON desi nivelul inflatiei anuntat de BNR se situeaza la 3% la sfarsitul luii iulie 2012. Acelasi studiu arata si ca romanii vor cheltui considerabil mai putin decat vecinii lor din Ungaria si chiar din Bulgaria.

Conform sondajului de opinie comandat de comparatorul de preturi Compari.ro, romanii planuiesc sa cheltuiasca mai putin pe rechizite anul acesta, fara a sacrifica insa calitatea. Cel mai important factor in procesul de achizitie ramane si anul acesta calitatea produselor. Acelasi factor ii preocupa si in anul trecut pe romani, cand nivelul cheltuielilor planificate era cu 16% mai mare.

Vecinii nostri unguri planuiesc sa cheltuiasca echivalentul a 414 RON pentru noul an scolar, in crestere fata de anul trecut cand suma a fost echivalentul a 401 RON. Pe de alta parte, in Bulgaria utilizatorii de internet planuiesc sa cheltuiasca echivalentul a 480 RON, in scadere fata de anul trecut cand suma era echivalentul a 537 RON.

Valorile raman ridicate, bugetele scad

Valorile parintilor raman neschimbate de la an la an, calitatea rechizitelor, cartilor sau a ghiozdanelor dar si opinia si dorintele copiilor raman cei mai importanti factori pentru utilizatorii de internet din Romania atunci cand decid sa faca achizitii. Timpul necesar efectuarii cumparaturilor este cel mai putin relevant factor pentru parinti (doar 13% au ales aceasta optiunie). Aceasta se poate explica prin faptul ca majoritatea respondentilor planuiesc sa faca achizitii pe internet. Nu exista diferente semnificative intre procentul populatiei care a ales calitatea drept cel mai important factor in anul 2011 si cel din anul 2012.

Respondentii au ales internetul drept cea mai folosita metoda de a se informa despre preturile achizitiilor viitoare pentru rechizite: 43% dintre ei se informeaza folosind internetul. Exista o legatura stransa intre sursa de unde acestia se informeaza si locul de unde planuiesc sa achizitioneze echipamentul pentru scoala. Aproape jumatate din cei intrebati planuiesc sa cumpere rechizite si alte obiecte necesare in noul an scolar de pe internet. Doua treimi din populatie planuieste sa foloseasca, intr-un fel sau altul, internetul pentru achizitia de rechizite.

www.Compari.ro este unul dintre cele mai vizitate site-uri de comparare de preturi din Romania si totodata un ghid in efectuarea mai multor milioane de cumparaturi online. Site-ul expune peste 3 milioane de produse in mai mult de 2000 de categorii. Compari.ro face parte din grupul Allegro Romania unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de comert electronic din Romania, avand in portofoliul sau platforme de e-commerce si anunturi de top: Autovit.ro si Mercador.ro.