Tactica de vânătoare de preţuri înainte de începerea anului şcolar

2010. August 24.

Ne pregătim cu isteţe pentru noul an şcolar – reiese din sondajul de opinie internaţional efectuat recent de echipa compari.ro. Circa 35% dintre respondenţii români verifică preţurlie pe internet, iar 45% dintre ei nu lasă nicicum pe ultimul minut cumpărăturile: procură deja în timpul verii rechizitele şcolare. Turcii, bulgarii şi portughezii cheltuiesc mai mult de 750 de lei pentru rechizite şcolare, bulgarii însă au mai mare încredere în a calcula mintal, cel puţin asta reiese din cantitatea de calculatoare de birou cumpărate de ei.

Români prevăzători, turci spontani

Va informati despre preturile produselor inaintea inceperii scolii? Daca da, de unde?

Una dintre cele mai vizitate pagini de căutare de produse din țară, pe lânga România și Ungaria, Turcia, Bulgaria şi Portugalia a analizat obiceiurile celor care se pregătesc de noul an şcolar. Din rezultatele sondajului online efectuat în cele cinci ţări, cu participarea a 2000 de persoane, rezultă că românii se pregătesc conştient pentru cumpărături când vine vorba de începerea anului şcolar. Metoda cea mai populară este verificarea preţurilor pe internet: 37% dintre respondenţi caută pe internet cele mai bune oferte înainte să scoată banii din portofel sau de pe cardul bancar. În ceea ce priveşte orientarea prealabilă pe internet românii sunt pe ultimul loc, dar în ceea ce priveşte efectuarea de cumpărături, după verificarea online sau offline a preţurilor, sunt pe locul trei: 45% dintre români cumpără cele necesare pentru şcoală deja în perioada iunie-august, fruntaşii fiind ungurii cu 79%, la portughezi acest procentaj este de 58%, iar 44% dintre bulgari se aprovizionează înainte de septembrie. Cei mai spontani sunt turcii, 76% dintre respondenţi în perioada vacanţei nu se gândesc la şcoală şi amână până în ultimul moment cumpărăturile necesare.

Vrem calitate

Surprinzător: vânătorii de preţuri care se ştie bine că sunt şi sensibili la preţuri pun mare accent pe calitatea obiectelor necesare pentru începerea anului şcolar: majoritatea românilor pe lângă timpul destinat verificării preţurilor şi efectuării cumpărăturilor examinează cu atenţie şi calitatea rechizitelor şcolare, echipamentului de sport, ghiozdanelor sau calculatorului, înainte să se decidă. Din sondaj reiese că pentru fiecare al doilea român este important ca rechizitele să fie nu numai ieftine dar şi rezistente şi de nivel înalt. Patru dintre cinci români verifică cu minuţiozitate calitatea produsului, dacă vor să cumpere calculator înainte de începerea şcolii. Mulţi sunt sceptici că dacă cumpără pe internet nu au posibilitatea să verifice calitatea produselor înainte de a pune în coşul virtual de cumpărături. Deşi le stau la dispoziţie multe metode pentru aceasta. În cazul compari.ro, la majoritatea produselor, pe lângă descrierea detailată ne putem orienta şi în baza experienţelor celor care deja au cumpărat produsul respectiv.

Începerea anului şcolar: din 100 sau 1000 de lei?

Ce suma doriti sa cheltuiti pe articole pentru inceput de scoala?

În baza rezultatelor sondajului cei mai mulţi dintre români (36% dintre respondenţi) planifică să cheltuiască o sumă între 100 – 250 de lei. Surprinzător, cei care cumpără pentru sine planifică să cheltuiască mai puţin decât cei care cumpără pentru copiii lor. Numai un sfert dintre cei care cumpără pentru sine planifică să cheltuiască o sumă între 100 – 250 de lei, mulţi cheltuiesc şi mai puţin de atât. Mulţi dintre părinţii care îşi trimit la şcoală un copil, adică fiecare al doilea respondent calculează cu o sumă asemănătoare.

„Ceea ce pare interesant în baza concluziilor trase din sondaj este că în cazul a doi copii resursele părinţilor nu cresc: în cazul a doi copii respondenţii românii chetuiesc tot 100 – 250 de lei pentru rechizite şcolare. Acest fenomen poate fi explicat prin aceea că de obicei copiii mai mici vor folosi rechizitele şcolare rămase de la fraţii lor mai mari” – a explicat Sandor Arpad, site manager al compari.ro.

În Ungaria se cheltuieşte mai mult, majoritatea cheltuiesc în total între 250 – 500 de lei, pe când în Turcia, Bulgaria şi Portugalia cheltuielile destinate pentru începerea noului an şcolar se ridică la 750 de lei.

Ajutor profesionist în vânarea preţurilor

Compari.ro vă ajută în alegerea obiectelor necesare începerii noului an şcolar, în acest scop a fost creat pagina http://www.compari.ro/static/inceput-de-scoala.html unde începând din 10 august un arsenal întreg de rechizite şcolare, oferte speciale – pentru fete şi băieţi -, respectiv lista celor mai căutate produse îi aşteaptă pe părinţi şi elevi.

La modă: dicţionar francez şi ghiozdan cu unicorn

Cele mai căutate produse sunt bineînţeles manualele, rechizitele şcolare şi seturile de caiete, dar în Turcia şi Bulgaria 10-15% a respondenţilor planifică să cumpere şi laptop, netbook.

În ceea ce priveşte accesorile, cererea arată o mică diferenţă dintre state: bulgarii de exemplu au mai mare încredere în a calcula mintal decât portugalii, pe când în Bulgaria numai 2% al respondenţilor planifică ca pentru rezolvarea problemelor de matematică să cumpere un nou calculator în septembrie, însă în Portugalia acest procentaj este de 10%. În Ungaria pe arukereso.hu cel mai popular produs dintre cărţi este un dicţionar ilustrat francez-maghiar, dar mulţi caută şi manualul de matematică pentru clasa a X-a. Ghiozdanul cel mai căutat este preferatul fetelor, cel cu unicorn, urmat de cel cu dungi roz, cu flori marca Herlitz. Cel mai căutat pendrive in România este Kingston DataTraveler 101 de 4GB, iar în topul listei sunt calculatoarele Sharp şi Casio.

Pe compari.ro putem găsi oferte pentru penare deja la 10-20 lei, mape, stilouri şi ghiozdane. Iar cei care doresc să cheltuiască mai mult decât turcii, bulgarii sau portughezii pentru cca. 1300 de lei găsesc notebook, husă notebook, mouse şi imprimantă.