Magazinele online au primit Marca de Incredere GPeC 2010

2010. August 4.

Comerciantii inscrisi la Gala Premiilor eCommerce care au intrunit criteriile de preselectie, au primit Marca de Incredere GPeC. Scopul atestarii este de a evidenta magazinele care respecta bunele practici in comertul electronic si, astfel, de a creste increderea consumatorilor in tranzactionarea online. Toate magazinele online care se inscriu la Gala Premiilor eCommerce pana pe 12 august 2010 si indeplinesc conditiile de preselectie, vor primi Marca de Incredere.

Marca de Incredere GPeC se acorda doar magazinelor care intra in competitie la cea de a 5-a editie a Galei Premiilor eCommerce si care respecta cumulativ 8 criterii de preselectie, numite de organizatori “reguli de bun-simt in comertul electronic, fara de care niciun comerciant nu ar trebui sa existe.” Criteriile vizeaza atat aspecte juridice, cat si elemente care cresc increderea utilizatorilor obisnuiti in tranzactionarea online, cum ar fi publicarea pe site a informatiilor de contact (de la datele de identificare ale companiei, pana la adresa postala si numerele de telefon) si oferirea de informatii despre procesul de tranzactionare (care este procedura de comanda, care sunt modalitatile de plata si de transport, care sunt conditiile de returnare a produselor sau cele legate de garantii etc.).

“Multi internauti folosesc site-urile magazinelor online doar ca mijloc de informare, alegand sa cumpere offline pentru ca nu au incredere in comertul electronic. Problemele legate de incredere tin de mai multe aspecte, de la ideea – falsa – potrivit careia pentru a cumpara de pe Internet, trebuie neaparat sa platesti prin card si pana la teama ca magazinul online este ceva virtual, care poate disparea oricand fara sa isi onoreze comenzile. Tocmai pentru a elimina aceste indoieli, le cerem magazinelor participante la GPeC sa fie cat mai transparente in relatiile comerciale, sa ofere datele de contact, sa respecte legislatia in vigoare, sa furnizeze informatii detaliate despre cum se va desfasura tranzactia si sa aiba o conduita de business bazata pe respect fata de client si fata de concurenta”, explica Andrei Radu, directorul Link 2 eCommerce si organizatorul Galei.

ncepand de sambata, 24 iulie 2010, magazinele care si-au exprimat intentia de participare la Gala Premiilor eCommerce si care au intrunit criteriile de preselectie, au primit Marca de Incredere. Atestarea consta intr-un buton cu inscriptia “Magazin de Incredere GPeC” pe care comerciantii certificati il pot afisa pe site-urile lor pentru a se evidentia in randul consumatorilor obisnuiti. Butonul contine si un link unic care face trimitere catre o sectiune din website-ul Galei unde utilizatorii pot citi criteriile de atestare ca sa cunoasca exact de ce este bine sa cumpere de la “magazinele de incredere GPeC”.

Pentru a contribui la o crestere sustinuta a pietei, conditiile impuse de organizatori prin preselectie trebuie respectate si in viitor, nu doar in perioada desfasurarii competitiei. In caz contrar, organizatorii isi rezerva dreptul de a retrage Marca in orice moment si de a face publice motivele retragerii.

“Ne plac lucrurile facute pe termen lung, nu doar cu un anumit prilej. De aceea Marca de Incredere GPeC presupune respectarea criteriilor de atribuire de-a lungul existentei magazinelor. Periodic noi monitorizam magazinele atestate, iar daca vor fi constatate incalcari ale criteriilor de atribuire, ne rezervam dreptul sa retragem Marca. Scopul nostru este sa contribuim la dezvoltarea pietei nu doar pe moment, ci si in viitor”, afirma Andrei Radu.

Atestarea GPeC se acorda participantilor inscrisi la GPeC 2010, fara niciun cost suplimentar fata de taxa de inscriere. Aceasta este in cuantum de 250 de lei pentru magazinele start-up si de 350 lei pentru magazinele cu o vechime in piata mai mare de 1 an. Toti comerciantii care se inscriu in competitie pana pe 12 august si care intrunesc cele 8 criterii de preselectie, vor primi Marca de Incredere GPeC.

Pentru mai multe informatii despre atestare, cat si despre criteriile de preselectie, puteti vizita website-ul Galei la http://www.gpec.ro/ro/preselectie.

Gala Premiilor eCommerce 2010, powered by Orange, se va desfasura pe 2 septembrie urmand ca locatia de desfasurare si agenda evenimentului sa fie communicate in timp util pe site-ul Galei la www.gpec.ro. Festivitatea de premiere va fi precedata de Conferintele GPeC la care au confirmat participarea speakeri internationali de renume, conferintele fiind organizate cu sprijinul Fundatiei Post-Privatizare.