Mulţi, de mai multe ori au scris despre cum să ne protejăm mediul înconjurător, pentru că afectează serios nu numai viaţa generaţiilor viitoare ci şi pe a noastră. Aţiunile noastre spontane, instinctive de multe ori dăunează mediului nostru înconjurător fără ca să fim conştienţi de aceasta. Pe 5 iunie sărbătorim Ziua Mondială a Mediului, ca apropo la aceasta am adunat 5 idei cu ajutorul cărora îţi poţi schimba obiceiurile proaste şi poţi face ceva pentru viitor – crede-mă, te vei simţi bine, dacă undeva se va vorbi despre aceasta şi Tu vei şti că faci tot ceea ce-ţi stă în putinţă!
1. Colectarea deşeurilor în mod selectiv – deja acasă
În ţara noastră un locuitor produce cca. 500 kg de deşeuri pe an, şi cele mai multe deşeuri nu se reciclează, deşi există multe metode utile pentru prelucrarea acestora. Colectarea deşeurilor în mod selectiv începe să se răspândească şi în România, în multe localităţi deja găsim acele containere colorate care servesc în acest scop. Să ne sinchisim şi să mergem până la acele containere. O să avem mai multă dispoziţie dacă adunăm în mod selectat deja acasă deşeurile. Ori folosind cele mai ieftine pungi, ori cele special concepute în acest sens.
2. Pe 2 roţi în loc de 4
Ar fi prea frumos dacă toată lumea ar merge cu bicicleta la servici, la cumpărături, chiar şi la distracţii (cam periculos!). Măcar atât însă, ca la sfârşit de săptămână, pe timp frumos, să ne suim pe două roţi şi să nu apelăm la maşină chiar şi atunci dacă mergem doar la un colţ de stradă. Trotineta este din nou la modă, chiar şi în sferele manageriale. Oricine îşi poate găsi cele două roţi preferate, in diferite variante: bicicletă sportivă, de stradă, feminină, elegantă sau chiar electrică.
3. Economiseşte apa
Încă mai are rost să repetăm să închidem robinetul în timp ce ne spălăm pe dinţi – din păcate suntem dispuşi să uităm de asta. .. Iar un duş bun necesită o treime din cantitatea de apă necesară unei băi într-o cadă imensă. Dacă ne schimbăm peria de duş veche la una cu masaj, am putea avea parte de o senzaţie plăcută.
4. Alege aparate cu consum energetic redus
Să fim atenţi la electrocasnicele noastre, maşina de spălat să fie dotat cu control electronic, adică să nu consume mai multă apă decât este necesar. Dacă ne gândim să achiziţionăm un nou aparat electrocasnic să alegem tipurile cu clasa energetică A, A+ sau A++ , deoarece acestea ne ajută să economisim mult în timp scurt. S-ar putea să sune ciudat ca maşina de spălat vase aleasă cu grijă să consume mai puţin decât spălatul vaselor cu mâna.
5. Fii cumpărător conştiincios
Nu te lăsa înşelat, uită-te după preţuri, după calitate/marfă de încredere, după efectul produsului cumpărat asupra sănătăţii, şi alege un produs ecologic. Cumpărătorul conştiincios decide asupra unui produs care se va dovedi a fi alegerea potrivită nu numai lui, ci şi mediului ce-l înconjoară.