Fă vara de neuitat!

2010. July 6.

Festivaluri, picnicuri în familie, plajă, merluciu, nu-i aşa.
Toate acestea nu au nici un rost, dacă mai târziu nu ne putem lăuda colegilor, membrilor familiei şi celorlalţi rămaşi acasă, cât de bine ne-am simţit, în timp ce ei sufereau de ploaie sau de caniculă, în funcţie de vremea capricioasă de-acasă…

Fotografii pentru eternitate 

Se pot face fotografii şi cu micul aparat isteţ din buzunarul nostru (telefonul mobil), dar dacă nu se rezumă totul la spontaneitate, ar fi bine să-l uităm imediat!
Cele mai multe telefoane sunt dotate cu un senzor micuţ care aşteaptă cu nerăbdare să captureze refracţiile de lumină, dar acesta are o capacitate foarte mică, pe deasupra, din cauza măririi cu softverul imaginile vor fi nu numai granuloase ci şi pixelate (cu pătrate mari pe feţe), neclare şi bizar colorate.
Sunt unii care au eliminat această problemă, introducând un stabilizator de imagine şi autofocus în aparat, dar acestea tot nu oferă soluţia completă, imaginile nu merită să fie înrămate şi puse pe peretele sufrageriei.

DSLR, Compact, ce…? 

Cele mai bune imagini se pot captura cu aşa numitele aparate DSLR: prietenii noştri ale căror obiective detaşabile fac posibilă ajustarea perfectă în orice situaţie, aparţin categoriei de elită, bineînţeles la un preţ cam piperat.

Sunt aparatele pe care turiştii japonezi le poartă în gât la Mamaia.

Deoarece aparatul în sine este doar o carcasă, mai trebuie luat un obiectiv … şi încă unul, bliţ, trepied, şi să nu uităm că această categorie nu este renumită întocmai despre utilizarea practică, nu au fost proiectate pentru a le purta cu noi, având o greutate deloc de neglijat.

Pentru toate acestea primim în schimb (cu puţină studiere) imagini perfecte, de înaltă rezoluţie, cu contrast bun şi deosebit de clare, mulţumită cărora – dacă nu cumpărăm doar aşa de ocazie – investiţia noastră se va compensa destul de rapid.

Aparatele semicompacte sunt vedetele verii: Sony NEX-3 şi NEX-5, respectiv Olympus PEN aparţin de aşa-numita categorie „SLR”, care chiar dacă nu sunt dotate cu oglindă, sunt uşoare, practice şi au obiective detaşabile.

Cu acestea putem realiza fotografii aproape profesioniste, şi nu ne dor umerii dacă le purtăm cu noi, pe lângă aceasta s-au concentrat şi pe impresia trăită de utilizator, astfel nu este neapărat nevoie de ajustări complicate ca să nu putem îmbogăţi albumul (având însă şi această posibilitate).

Aparatul compact este cel care îşi are locul în mâna fiecărui tânăr sau bătrân excursionist/aflat în vacanţă/ la un chef/sau la o plimbare. Sunt mici, uşoare şi din ce în ce mai bune: văd departe, fac fotografii de dimensiuni mari. Dar este categoria la care putem cheltui destul de mult şi să avem de-a face cu un loz în plic.

Trebuie să studiem bine piaţa şi să fim atenţi la ceea ce ştie exact aparatul cu care dorim să lucrăm, fiindcă nu este indiferent dacă apusul de soare în penumbră va fi captat în toată splendoarea sa, sau vom primi în schimb doar o plajă în ceaţă, cu nişte figuri neclare, gri în primplan.

Mărcile de renume sunt şi în acest caz de încredere: cu un Canon, Nikon sau Lumix nu o să avem de pierdut. Important este să ştie mai mult de 10 megapixeli, şi ne prinde bine dacă are un zoom optic care măreşte de mai mult de cinci ori (imaginile încep să se destrame în pixeli la folosirea zoom-ului digital, deci nu e indicat să ne bazăm pe ele!), şi să nu uităm: lentile mai multe, imagini mai bune!

Vezi cum s-a izbit Petrică de stâncă!

Dacă nu ne mulţumim cu fotografiile, cu ajutorul unei camere video digitale putem filma road/home/orice movie.

Nu are rost să ne pierdem vremea cu casete, mini dvd-uri: cel mai simplu este să ne luăm un aparat care salvează pe card SDHC sau imediat pe hard disc, astfel putem să ştergem minutele înregistrate în plus, aceste camere înregistrează deja în rezoluţie HD, deci nu ne vom plânge nici de mărime.

… căci mărimea contează: un video cu rezoluţie mică va reda pur şi simplu o imagine urâtă pe un televizor cu rezoluţie mare, pe când detaliile imaginii pot conta extrem de mult.

Mărimea HD nu este aceeaşi cu calitatea HD, deci nu are rost să votăm pe categoria ultracompact, dar un aparat portabil cu ecran LCD flexibil? poate să însemne deja o calitate corespunzătoare, dar merită să căutăm videoteste pe internet, ca să evaluăm ce o să vedem mai târziu.

Şi aparatele de fotografiat ADSLR/SLR fac videofilme, chiar şi în mărime şi calitate HD, iar camerele video fac fotografii – bineînţeles cu destul de multe nemulţumiri, dar nici nu au fost concepute în acest sens.

Populare? Scumpe? Ieftine?

Pe lista compari.ro la categoria popularitate au terminat cu cele mai bune rezultate mărcile Fuji, Nikon şi Canon – în materie de aparate foto.

În privinţa camerelor video a înregistrat succese remarcabile marca Samsung, urmată imediat de Camileo de la Toshiba, cu care singura problemă este că imaginea începe de prea departe (nu se explică mai bine: nu a fost conceput pentru mărimea macro), apoi un aparat HDD de la Panasonic.

Acestea nu sunt populare doar din întâmplare: îşi aduc forma atât în preţ cât şi în calitate. În orice caz merită să luăm decizia după deliberare aprofundată, ca să putem documenta vara şi la anul cu aparatele procurate acum!